Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 18.10.2011
Tematica: Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Georgeta Ghidovăț
Titlul articolului: Recensământul Populaţiei. Ce faceți dacă nu vă găsesc recenzorii acasă
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/recensasmantul-populatiei-ce-faceti-daca-nu-va-gasesc-recenzorii-acasa-950232.html


În perioada 20-31 octombrie se desfășoară Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. Vom afla câți suntem începând cu luna ianuarie 2012, spun autoritățile.
 
Puteți recunoaște un recenzor după geanta albastră cu însemnele specifice „RPL”, ecusonul cu nume și după legitimația pe care trebuie să o prezinte. Reprezentanții Institutului Național de Statistică au precizat, astăzi, că sunt 100.000 de recenzori care au mape cu șapte tipuri de formulare. Iar fiecare intâlnire cu recenzorul poate dura între 10 și 45 de minute, în funcție de numărul mebrilor familiei respective.
 
Trebuie să mai știți că formularele se completează personal, iar în cazul în care aveți nelămuriri puteți întreba recenzorul dar răspunsul nu trebuie în nici un caz influențat de acesta. „Dacă nu răspundeți la o întrebare nu se poate întâmpla nimic. Dar recenzorul nu poate interveni pentru a sugera o anumită formă de răspuns”, a precizat Vladimir Alexandrescu, directorul de comunicare din Institutul Național de Statistică(INS).

Comisia locală de recenzori pentru situații speciale  
În cazul în care nu vă puteți întâlni cu recenzorii din diverse motive, de pildă program de lucru prelungit sau delegații, puteți merge la primăria de care aparțineți, unde găsiți Comisia locală de recensământ. „În mod normal, fiecare persoană care apelează la acestă comisie merge la primăria de care aparține. Programul acestei comisii este de la 08.00- 20.00, în fiecare zi”, a mai precizat Vladimir Alexandrescu.
 
Refuzul de a completa aceste formulare va fi pedepsit cu o amendă cuprinsă între 1.500- 4.500 de lei. Îar greșelile recenzorilor vor fi „taxate” și mai scump, cu amenzi cuprinse între 2.000-5.000 de lei.
 
Persoanele fără adăpost vor fi numărate cu sprijinul ONG-urilor au mai precizat, astăzi, reprezentanții INS. Recensământul a costat 45,5milioane de euro, iar primele rezultate vor fi făcute publice în luna ianuarie a anului 2012. Acestea vor fi datele colectate la nivel de localitate. Următorii indicatori mai detaliați vor apărea în luna aprilie a anului viitor. Autoritățile au explicat că aceste termene au fost calculate având în vedere că recenzorii vor ajunge la 5.610.389 de adrese furnizate de angajații de la Cadastru.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.